Προκλητικές καταστάσεις σε μία περίπτωση βουλιμίας

ΔΩΡΕΑΝ

Χρόνος ανάγνωσης 1 ΄

Συχνά στη δουλειά με νέους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από παραπλανητικές ιδέες και καταστάσεις, όπως στην περίπτωση της βουλιμίας, οι θεραπευτές βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύπλοκες και προκλητικές καταστάσεις ή αιτήματα.

Συγγενείς ή φίλοι, παρόλο που μπορεί να αναγνωρίζουν ότι ένας αγαπημένος τους άνθρωπος, αντιμετωπίζει στη ζωή του προβλήματα που προκύπτουν από τις ιδέες και απαιτήσεις της βουλιμίας, παρόλα αυτά ίσως δυσκολεύονται να βρουν εποικοδομητικούς τρόπους να επικοινωνήσουν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν. Όταν μάλιστα το ίδιο το πρόσωπο, παρόλο που αναγνωρίζει την ύπαρξη των αρνητικών επιδράσεων στην ζωή του, δυσκολεύεται να ζητήσει την υποστήριξη που θα επιθυμούσε, τότε η πρόσκληση στην θεραπεία φαίνεται να χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό. Επιπλέον, μπροστά σε µια διάγνωση βουλιμίας, δεν είναι σπάνιο ο νέος άνθρωπος να θεωρηθεί «διαταραγμένος» ή «άρρωστος». Ταυτόχρονα, οι γονείς και φίλοι μπορεί να ταλαιπωρούνται από αισθήματα αγωνίας και ενοχής, τα οποία τους οδηγούν να λειτουργούν με έναν τρόπο που φαίνεται να ενισχύει την επιβίωση των προβλημάτων. Στην περίπτωση αυτή οι κυρίαρχες ιστορίες περιλαμβάνουν µόνο τις αναποδιές και τα αρνητικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων.

Όμως αν και οι εναλλακτικές ιστορίες της αντίστασης απέναντι στα προβλήματα μπορεί να είναι αρχικά αθέατες, αυτές υπάρχουν. Με την αποδόµηση των κυρίαρχων ιστοριών και την πλούσια περιγραφή των εναλλακτικών, οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή µε γνώσεις, δεξιότητες και αξίες τους και ανοίγονται δρόμοι για την επίλυση των προβλημάτων και την ανασυγγραφή των ζωών και σχέσεών τους. Ακόμα συχνά χρειάζεται να προετοιμάσουμε το έδαφος για την περίπτωση που τα προβλήματα, παρά την βελτίωση, επιχειρήσουν να επιστρέψουν δριμύτερα στην ζωή του ενδιαφερόμενου.

Θα γίνει παρουσίαση κλινικού περιστατικού και ταυτόχρονη αναφορά σε θεωρητικές έννοιες και πρακτικές της αφηγηματικής θεραπείας.

Με τους συνεργάτες του Dulwich Centre Αφηγηματικής θεραπείας

Αδάμ Χαρβάτη, ψυχολόγο, MSc, PhD, επιστημονικό συντονιστή του ΙΑΨ

Κασσάνδρα Πήτερσεν, ψυχολόγο, MNTCW, μέλος του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης

Παρασκευή 2 Μαρτίου 7.00 μ.μ., Queen Olga Hotel, Θεσσαλονίκη

Δείτε λεπτομέρειες στο http://narrativetherapy.gr/?p=2116