Γιατί μας αρέσει το χάδι;

0
78
Το δέρμα των ανθρώπων και των ζώων είναι γεμάτο νευρικές απολήξεις που αντιδρούν στα διάφορα ευχάριστα και δυσάρεστα ερεθίσματα.

Οι άνθρωποι, οι σκύλοι, οι γάτες, οι χιμπατζήδες, οι ελέφαντες και άλλα κοινωνικά ζώα απολαμβάνουν το χάιδεμα και γενικά το απαλό άγγιγμα. Τώρα, για πρώτη φορά, νευροβιολόγοι στις ΗΠΑ, με κύρια ερευνήτρια μια Ελληνίδα μεταδιδακτορική επιστήμονα, τη Σοφία Βρόντου, εντόπισαν και ενεργοποίησαν τεχνητά τα ειδικά νεύρα που σχετίζονται με αυτό το ευχάριστο αίσθημα.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Ντέηβιντ Άντερσον του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), χρησιμοποίησε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια και εντόπισε μια ειδική κατηγορία αισθητήριων κυττάρων (νευρώνων) στο δέρμα, που αντιδρούν στο απαλό άγγιγμα, όχι όμως στο τσίμπημα ή στο χτύπημα, δηλαδή στα εξωτερικά ερεθίσματα που προκαλούν πόνο.
Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση παρόμοιων νεύρων στους ανθρώπους, μέσα από την ανάπτυξη φαρμάκων ή λοσιόν για το δέρμα που θα παρέχουν έξτρα ευχαρίστηση κατά το μασάζ ή που θα ανακουφίζουν από τον πόνο και το στρες.
Το δέρμα των ανθρώπων και των ζώων είναι γεμάτο νευρικές απολήξεις που αντιδρούν στα διάφορα ευχάριστα και δυσάρεστα ερεθίσματα και μεταφέρουν τα αντίστοιχα μηνύματα στον εγκέφαλο. Όμως μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει κυρίως νεύρα που αντιδρούν στον πόνο, ενώ γνωρίζουν πολύ λιγότερα πράγματα για τους νευρώνες που μεταφέρουν ευχάριστα αισθήματα.
Σύμφωνα με το «Science» και το «New Scientist», η δημοσίευση της μελέτης έγινε στο περιοδικό «Nature».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here