Χοροκινητική Θεραπεία: Νους και σώμα στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία

Χρόνος ανάγνωσης 2 ΄

Σε αυτή την τρίωρη συνάντηση θα διερευνήσουμε την αμφίδρομη σχέση νου και σώματος μέσα από την προσέγγιση της Χοροκινητικής Θεραπείας (Dance Movement Therapy).  Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Χοροκινητική Θεραπεία και να ενημερωθούν για το θεωρητικό υπόβαθρο και τις μεθόδους της προσέγγισης αυτής.

Η Χοροκινητική Θεραπεία ανήκει στις θεραπείες μέσω τέχνης και είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί το σώμα και τις μη λεκτικές εκφράσεις του σώματος σαν μέσο για να προωθήσει τη συναισθηματική, κοινωνική και σωματική ευημερία του ατόμου.

Γνωρίζουμε πια και από τα ευρήματα της σύγχρονης νευροεπιστήμης ότι ο ανθρώπινος νους  “κατοικεί” όχι μόνο στον εγκέφαλο και το νευρικό μας σύστημα αλλά σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα και στο χώρο μεταξύ μας- στο χώρο των σχέσεων και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε και πριν ακόμα κατακτήσουμε τον λόγο, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ζωής, εξερευνούμε τον κόσμο και δημιουργούμε σχέσεις μέσα από την κίνηση.

Η Χοροκινητική Θεραπεία εφαρμόζεται ατομικά και ομαδικά. Βασική της αρχή είναι ότι όλοι μπορούν να κινηθούν και να χορέψουν και ότι η κίνηση είναι πάντα φορέας νοήματος τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ο θεραπευτής παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για να βιωθούν και να επεξεργαστούν συναισθήματα, σκέψεις  και σωματικές αισθήσεις που προκύπτουν από την κινητική εμπειρία.

Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία.

Θα χρειαστεί να φοράτε άνετα ρούχα και να έχετε μαζί σας ένα σημειωματάριο.

Ημερομηνία: Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Ώρα: 18.00-21.00

Διεύθυνση: Ηλία Πουλόπουλου 32, ισόγειο, Θησείο

Κόστος: 10 ευρώ

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο ekarampls@yahoo.gr έως την Τετάρτη 21 Ιούνιου

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 6977976645 και 6948272658

Τη συνάντηση θα συντονίσουν οι Τόνια Δάκου και Έλενα Καραμπούλα

H Τόνια Δάκου είναι Χοροκινητική Θεραπεύτρια (ΜΑ in Dance Movement Therapy, Universitat Autonoma de Barcelona). Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, διπλωματούχος καθηγήτρια χορού και μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας. Έχει δουλέψει με παιδιά με αυτισμό και μαθησιακές δυσκολίες, ενήλικες με ψυχικές διαταραχές, γυναίκες με ινομυαλγία και ηλικιωμένους. Σήμερα εργάζεται στο ψυχοπαιδαγωγικό κέντρο “Μελία”  της ΚΣΔΕΟ  ΕΔΡΑ (http://www.edra-coop.gr) και εθελοντικά στο νοσοκομείο ημέρας του ΕΠΙΨΥ (www.epipsi.gr).

Η Έλενα Καραμπούλα είναι Χοροκινητική Θεραπεύτρια ( ΜΑ in Dance Movement Therapy, Universitat Autonoma de Barcelona). Έχει πτυχίο στην Ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού από το ΕΑΠ, και σπουδές στη δημοσιογραφία. Έχει δουλέψει με ενήλικες με νοητική υστέρηση και ψυχικές διαταραχές  σε κέντρα ημέρας και οικοτροφεία και με παιδιά με αυτισμό. Σήμερα διατηρεί σταθερή συνεργασία με την εταιρεία Ψυχολογικών Υπηρεσιών Άερτον (www.aerton.com) παρέχοντας ομαδικές και ατομικές συνεδρίες και εργάζεται εθελοντικά στο νοσοκομείο ημέρας του ΕΠΙΨΥ (www.epipsi.gr) συντονίζοντας ομάδες Χοροκινητικής Θεραπείας για ενήλικες με ψυχικές διαταραχές.