Χρόνος ανάγνωσης 3 ΄

Από την Κατερίνα Τσιόλα, Ψυχολόγο MSc
Δημιουργό του Heal in Books

«Ξυπνάω σε αυτό το καινούργιο μέρος με την παλιά αίσθηση ότι ζεσταίνομαι και κρυώνω ταυτόχρονα. Η κυρία Κινσέλα το παρατηρεί πολύ αργότερα μέσα στη μέρα, όταν ξεστρώνει το κρεβάτι.

“Θεέ και Κύριε” λέει.

“Τι;”

“Δεν βλέπεις;” λέει.

“Τι;”

Θέλω να της το πω τώρα αμέσως, να το παραδεχτώ και να με στείλουν σπίτι ώστε να τελειώσει μια και καλή.

“Αυτά τα παλιά στρώματα” λέει “έχουν υγρασία. Πάντα έχουν υγρασία. Τι σκεφτόμουν όταν σε έβαλα να ξαπλώσεις εδώ;”»

Το βιβλίο «Τα τρία φώτα» είναι μια σύντομη νουβέλα, από αυτές που η Κλερ Κίγκαν γνωρίζει εξαιρετικά καλά να γράφει, περιγράφοντας για μια ακόμη φορά τη ζωή στην ιρλανδική επαρχία. Πυκνή ως προς τα νοήματα και ταυτόχρονα αφαιρετική ως προς το περιεχόμενο της, χρειάζεται οπωσδήποτε την οπτική και την προσοχή του/της αναγνώστη/τρια προκειμένου να ξεδιπλωθεί σε όλο της το μεγαλείο. Είναι ένα βιβλίο κυρίως ατμόσφαιρας και όχι δράσης, και για αυτό έχει μεταφερθεί με επιτυχία στη μεγάλη οθόνη με τον τίτλο «Το ήσυχο κορίτσι» (The quiet girl)».

Πρωταγωνιστικό πρόσωπο του βιβλίου είναι ένα κορίτσι, το οποίο οι γονείς του αφήνουν στη συγγενική οικογένεια των Κινσέλα, προκειμένου να το φροντίσουν για ένα -απροσδιόριστο στην ίδια- χρονικό διάστημα. Η βιολογική της οικογένεια δυσκολεύεται, καθώς η οικονομική τους κατάσταση είναι άσχημη και σύντομα αναμένεται να προστεθεί ένα ακόμα μέλος, στην ήδη πολυμελή οικογένεια τους. Για αυτό, μια καλοκαιρινή Κυριακή μετά τη λειτουργία, ο Μπαμπάς αφήνει στους Κινσέλα το κορίτσι, ξεχνώντας όμως να αφήσει μαζί και τη βαλίτσα της. Και κάπως έτσι, αυτό το πλάσμα καλείται να λειτουργήσει και να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα της νέας αυτής οικογένειας, βοηθώντας στο σπίτι τους και συμμετέχοντας στην οικογενειακή τους ζωή.

Το καλοκαίρι που θα περάσει μαζί τους, θα της δείξει έναν άλλον δρόμο, έναν άλλον τρόπο οικογενειακής λειτουργίας, που θα διαφέρει σημαντικά από αυτό που εκείνη ξέρει.

Άλλοτε αυτή η διαφορά θα την ανακουφίζει και άλλοτε θα την παραξενεύει τόσο που θα θελήσει να επιστρέψει στα οικεία από φόβο, τον φόβο που μερικές φορές γεννά η καλοσύνη όταν δεν ξέρει κανείς πώς είναι και αν είναι άξιος της.

Το κορίτσι θα παρατηρεί και θα απορροφά όλα όσα εκτυλίσσονται σε αυτό το σπίτι, στο οποίο για πρώτη φορά θα της δοθεί φροντίδα, προσοχή και χώρος, όλα όσα οφείλονται δηλαδή σε ένα παιδί εκ προοιμίου. Σε απόρροια αυτού, θα καταφέρει να διεισδύσει ακόμα και σε κομμάτια της οικογενειακής ιστορίας των Κινσέλα που παρέμεναν ανομολόγητα, ακόμα και εντός του αγαπημένου ζευγαριού.

Και πάνω που θα ενταχθεί οργανικά στην οικογένεια, ξεπερνώντας τους σκοπέλους της αρχικής αμηχανίας και τη δοκιμαστική περίοδο που χρειάζεται για να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη εκατέρωθεν, ο κοινός τους χρόνος τελειώνει. Τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν και το νέο μέλος έχει ήδη έρθει στον κόσμο.  Έτσι το κορίτσι καλείται να επιστρέψει στην οικογένεια της και να αποχωριστεί το σπίτι που τη φιλοξένησε τους καλοκαιρινούς μήνες, μα στην πραγματικότητα ήταν κάτι πολύ παραπάνω από αυτό.

Σελίδα τη σελίδα στον αναγνωστικό νου αναδύονται ερωτηματικά σχετικά με το τι σημαίνει οικογένεια, πώς μαθαίνεται η αγάπη και η φροντίδα, σε τι συνθήκες μεγαλώνουν τα παιδιά και τι αντίκτυπο έχουν πάνω τους και μέσα τους. Και η Κίγκαν, με μεγάλη επιδεξιότητα, δεν δίνει απαντήσεις, παρά αφήνει τον/την αναγνώστη/τρια να στοχαστεί πάνω στις εικόνες και στα περιστατικά για να δώσει τις δικές του/της.

Αν κάποιος/α επιλέξει να διαβάσει το βιβλίο της Κλερ Κίγκαν αυτή την περίοδο, η συντροφιά στα χέρια του/της θα διαρκέσει μόλις ένα καλοκαιρινό απόγευμα, αλλά ο απόηχος του θα διαρκέσει σίγουρα πολύ περισσότερο.

*Το βιβλίο της Κλερ Κίγκαν «Τα τρία φώτα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» σε μετάφραση της Μαρτίνας Ασκητοπούλου.

 

Τα Ψυχο-γραφήματα συνεργάζονται με στήλη με το Heal in Books!