Από πότε έχετε να γελάσετε με την καρδιά σας; Αν δεν θυμάστε, το παρακάτω άρθρο σας ενδιαφέρει. Μάλλον ανήκετε στην κατηγορία του σύγχρονου ανθρώπου (που αλλού;) και ίσως έχετε πιάσει τον εαυτό σας να στέκεται για ώρες κατσουφιασμένος μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή κι έχετε ξεχάσει πως είναι το κάτω χείλος -έστω αμυδρά- να έχει κλίση προς τα πάνω.
Περισσότερο από ποτέ τις τελευταίες ημέρες ο άνθρωπος αισθάνεται στερημένος από το ξεκαρδιστικό γέλιο και από τη χαρά του χιούμορ. Ο γιατρός βελονισμού και ολιστικής θεραπευτικής, Αλέξανδρος Λουπασάκης, στο βιβλίο του «Γέλιο, η καλύτερη θεραπεία» (εκδ. Κέδρος), αναφέρει ότι οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Γέλωτας, μαζί με τον Πόθο και την ηδονή, ήταν τα δώρα της θεάς Αφροδίτης προς τους ανθρώπους. Υποστηρίζει σθεναρά πως το γέλιο δεν είναι καθόλου…αστεία υπόθεση, αλλά η πιο σημαντική εκδήλωση της ζωής μας.
Αν δεν ξεκαρδίζεστε συχνά από τα γέλια, για να έχετε πιο ευοίωνο μέλλον, τόσο από ψυχολογικής, όσο και σωματικής απόψεως, θα πρέπει να σκάτε κανένα χαμόγελο πιο συχνά (τουλάχιστον) και να βάλετε το χιούμορ σ’ όλους τους τομείς της ζωής σας. Κι όταν λέμε σε όλους, εννοούμε σε όλους, και κυρίως στους πιο σοβαροφανείς, όπως η εργασία ή οι σχέσεις.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το γέλιο έχει τις ρίζες του στην εξέλιξη των ειδών, καθώς συναντάται ως αντίδραση στον πίθηκο και σε άλλα θηλαστικά. Επίσης, θεωρούν ότι η προέλευσή του είναι η «παιγνιδιάρικη» επικοινωνία μεταξύ της μητέρας και του νεογνού.
Μελέτη του Πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης το 2005 κατέδειξε ότι το γέλιο μπορεί να είναι αληθινό φάρμακο για τις καρδιοπάθειες, με ημερήσια δόση τα 15 λεπτά, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Ως αντίδοτο στη μαυρίλα της καθημερινότητας έρχεται η γελωτοθεραπεία. Σκοπός αυτής της εναλλακτικής θεραπείας είναι να κάνει τους ανθρώπους να (ξανα)θυμηθούν να γελούν «ανοιχτά», κυρίως μ’ αυτά που δεν είναι και τόσο αστεία. Να μάθουν ν’ αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις χρησιμοποιώντας την ανατροπή.
Η γελωτοθεραπεία, κυρίως στην Αμερική, θεωρείται σήμερα ένα από τα βασικότερα εργαλεία που έρχονται να συμπληρώσουν την παραδοσιακή νοσηλευτική παιδιατρική και μάλιστα σε σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, το έιτζ και η λευχαιμία.
Στην Αθήνα, ο πολυχώρος πολιτισμού και τεχνών «Shantom» κάθε 1η και 3η Παρασκευή του μήνα προσφέρει δωρεών ασκήσεις γέλιου με συντονίστρια τη Μαρία Κούκα, μέλος του παγκόσμιου Club Γέλιου.
Όλοι γνωρίζουμε πόσο καλό κάνει στην υγεία μας το χιούμορ. Μια κινέζικη παροιμία λέει πως «μέρα που δεν γέλασα ήταν χαμένη μέρα». Το χιούμορ και το γέλιο βοηθάνε πολύ στο να ανταπεξέλθουμε σε μια στρεσογόνο κατάσταση. Αποτελεί ισχυρό όπλο ενάντια στην κατάθλιψη και την απογοήτευση. Βοηθάει να δούμε τα πράγματα από μια πιο θετική πλευρά, να γεμίσουμε ενέργεια και να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα με καλύτερο τρόπο.
Όταν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με χιούμορ, μπορούμε να τα ξεπεράσουμε και να τα λύσουμε γρηγορότερα και πολύ συχνά μάλιστα να καταλάβουμε πως τελικά δεν πρόκειται για τόσο σοβαρά προβλήματα. Μπορούμε να δούμε πιο καθαρά και να τα αντιμετωπίσουμε πιο ήρεμα, ως φυσιολογικές καταστάσεις που αντιμετωπίζονται και ξεπερνιούνται.