Από τη Μένη Κουτσοσίμου, Μεταδιδάκτορα Ιατρικής σε θέματα Αξιολόγησης Ποιότητας Παρεχόμενων Υπηρεσιών στο χώρο της Υγείας
Ο Βάτραχος του βιβλίου δεν νιώθει πολύ καλά τελευταία και πως να τον αδικήσουμε άραγε. Οι πιστοί του φίλοι, ο Αρουραίος, ο Τυφλοπόντικας και ο Ασβός, φοβούνται μήπως κάνει καμιά τρέλα… Έχουν πέσει κατά πάνω του, επειδή ανησυχούν για την υγεία του, τον νταντεύουν, τον παρηγορούν και τον συμβουλεύουν να συνέλθει, αλλά πουθενά φως. Μόνη διέξοδος είναι πια να συμβουλευτεί έναν ειδικό… τον Ερωδιό!
Στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγονται με χιουμοριστικό αλλά και περίτεχνο – σε καμία περίπτωση παιδικό – τρόπο, οι διάλογοι με τον θεραπευτή του, οι συγκρούσεις, οι αντιστάσεις και οι εκλογικεύσεις του, η προσπάθειά του να βρεθεί στο ρεύμα της ζωής. Μπορεί ένας βάτραχος να έχει συναισθηματική νοημοσύνη; Μπορεί να είναι θυμωμένος με τους γονείς του που τον μεγάλωσαν αυστηρά κι επικριτικά; Μπορεί να μην είναι ευτυχισμένος με όλα όσα του έχει κληροδοτήσει η ζωή; Σε αυτή τη διδακτική διαδρομή συναντάει το «εξεγερμένο παιδί» και τον «ενήλικα» που κρύβει μέσα του, ενώ, αυτάρεσκος και γεμάτος αυτοπεποίθηση όπως πάντα, αποφασίζει εντέλει να αφοσιωθεί σε ένα εντελώς νέο εγχείρημα…
Ο Robert de Board, ο συγγραφέας του, συνυφαίνει αριστοτεχνικά την ιστορία του Βάτραχου με τις περίπλοκες διανοητικές διαδικασίες της ψυχοθεραπευτικής επιστήμης, αλλά και με τους τρόπους που η συμβουλευτική ψυχοθεραπεία χειρίζεται την ψυχική εξάντληση. Η καθαρότητα της αφήγησης –απόσταγμα αληθειών– είναι θαυμαστή και η ανάγνωση του βιβλίου απολαυστική, τόσο για τους εφήβους όσο και τους ενήλικες κάθε ηλικίας.
Κι αν σας θυμίζει κάτι όλο αυτό, σε ό,τι ζούμε σήμερα όλοι μας ή σχεδόν όλοι, δεδομένης της κατάστασης στην οποία έχουμε περιέλθει, να ενισχύσω τη φαντασία σας, λέγοντας πως το βιβλίο του Robert de Board είναι μια όαση απόδρασης, μία ανακούφιση στην πίεση της καθημερινότητας. Όταν σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη για τον καθένα πια να συμβουλεύεται κάποιον ειδικό για να αποφορτιστεί και να επιλύσει διάφορα θέματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια μέσα στην καθημερινότητά του, αυτό το βιβλίο μπορεί να προσφέρει μία νότα αισιοδοξίας στο πνεύμα των καιρών που έχει επιβληθεί παγκοσμίως…
Σας παραθέτω ένα χαρακτηριστικό σημείο του κειμένου του βιβλίου, – μακάρι να μπορούσα να δώσω περισσότερα -, έτσι για να πάρετε μια μικρή γεύση από τον θεραπευτή του, τον Ερωδιό, ο οποίος καταφέρνει μέσα από τις ερωτήσεις του να ξεγυμνώσει τον Βάτραχο, να τον φέρει μπροστά στην αλήθεια και να τον κάνει να αναθεωρήσει την απόφασή του να «παραιτηθεί».
«Δηλαδή», έκανε ο Βάτραχος, «όταν βλέπω κάποιον να εκδηλώνει την αγάπη του, να θυμώνει, να λυπάται ή να φοβάται, μπορώ να πω ότι βρίσκεται σε κατάσταση παιδικού Εγώ;» «Ακριβώς!» απάντησε ο Ερωδιός. «Μολονότι ο θυμός είναι πιο πολύπλοκος, και για αυτό ειδικά το συναίσθημα θα μάθουμε περισσότερα αργότερα». «Δηλαδή τα άτομα μπορεί να βρίσκονται σε κατάσταση παιδικού Εγώ ανεξάρτητα από το πόσων ετών είναι;» ρώτησε ο Βάτραχος. «Ασφαλώς!» είπε και πάλι ο Ερωδιός. «Όταν καθηλώνονται στην κατάσταση παιδικού Εγώ, τα άτομα αισθάνονται και ενεργούν ακριβώς όπως όταν ήταν παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους». Μεσολάβησε μακρά σιωπή στη διάρκεια της οποίας ο Βάτραχος βυθίστηκε σε σκέψεις. Τελικά μίλησε. «Νομίζω», είπε, «ότι βρίσκομαι συχνά σε κατάσταση παιδικού Εγώ». Και ξανασώπασε. «Όμως», είπε ο Ερωδιός, «δεν έχουμε ακόμα δει ολόκληρη την εικόνα». «Τι εννοείτε;» ψέλλισε ο Βάτραχος. «Υπάρχουν κι άλλα που μένει να ειπωθούν σχετικά με αυτή την περίφημη κατάσταση παιδικού Εγώ;»
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Robert de Board είναι συμβουλευτικός ψυχολόγος, σύμβουλος διοικητικών οργανισμών με έδρα του το Henley-on-Thames και επισκέπτης καθηγητής στο Henley Management College. Έχει γράψει επίσης τα βιβλία: Counselling people at work (1983), Counselling skills, το οποίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά (Δεξιότητες Συμβουλευτικής στο χώρο της εργασίας, Καστανιώτης, 1997), και The Psychoanalysis of Organizations (1990).
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Συγγραφέας: Robert De Board
Εκδόσεις: Καλέντη
Έτος έκδοσης: 2012
Αριθμός σελίδων:
Αρχική τιμή: 10,80 €