Καλώς ή κακώς ο γάμος αποτελεί ένα σύμβολο επιτυχίας, ευημερίας, ωριμότητας και σταθερότητας. Ένας ευτυχισμένος γάμος μπορεί να οδηγήσει σε μια χαρούμενη ζωή γεμάτη υγεία και μακροζωία. Πολλοί άνθρωποι όμως παντρεύονται όχι γιατί νιώθουν πως έχουν βρει το άλλο τους μισό και θέλουν να επισφραγίσουν την επιλογή τους με το μυστήριο του γάμου αλλά για τους εντελώς λάθος λόγους. Ποιοι είναι αυτοί;
«Θέλω κάποιον να προσέχω και να με προσέχει»
Είναι όμορφο να νιώθετε την καθημερινή φροντίδα του συντρόφου σας αλλά και να του εκφράζετε και εσείς τη δική σας αγάπη, μέσα από μικρές καθημερινές πράξεις που δείχνετε ότι τον νοιάζεστε. Όμως το να μπορείτε να φροντίζετε μόνος/ μόνη σας τον εαυτό σας είναι ένα σημαντικό κομμάτι για μια σχέση στην οποία το άτομο θα μπορεί να βιώνει την φροντίδα και την προσοχή όχι σαν “δεκανίκι”, αλλά σαν ένα επιπλέον χαρακτηριστικό της. Για να δημιουργήσετε ένα όλον, θα πρέπει το κάθε μέλος του ζευγαριού να μπορεί να λειτουργήσει με έναν υγιή τρόπο, και μόνο του αλλά και μαζί, προκειμένου ο γάμος να είναι επιτυχημένος.
«Έχω μεγαλώσει και ωριμάσει»
Ο παραπάνω λόγος είναι στενά συνδεδεμένος με τους γονείς που πολλές φορές πιέζουν τα παιδιά τους για να κάνουν το επόμενο βήμα. Κάποια ζευγάρια μάλιστα παντρεύονται για να ξεφύγουν από ένα τοξικό οικογενειακό περιβάλλον. Ενώ κάποια άλλα κάνουν το βήμα για να φαίνονται πιο “φυσιολογικοί” σε μια κοινωνία που η μοναξιά πολλές φορές δαιμονοποιείται. Όμως ο γάμος θα πρέπει να είναι μια απόφαση που λαμβάνεται για τους σωστούς λόγους και όχι για όσους προαναφέρθηκαν, για να κρατήσει και να χαρακτηρίζεται από ευτυχία και ενότητα.
«Θέλω να νιώσω καλύτερα με τον εαυτό μου»
Για παράδειγμα, αν ψάχνετε να βρείτε τη δική σας αξία στα μάτια ή μέσα από τη ζωή με τον/την σύντροφο σας τότε είστε εντελώς λάθος και ο γάμος σας δύσκολα θα ευδοκιμήσει. Η αυτοεκτίμηση είναι προσωπική μας υπόθεση και πρέπει να την καλλιεργούμε ατομικά, για να μπορούμε να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό και μέσα στη σχέση.
«Πέρασαν τα χρόνια. Δεν θέλω να μείνω μόνος/ μόνη»
Βλέπετε σιγά σιγά τους φίλους σας να παντρεύονται και η παρέα να συρρικνώνεται και αυτό σας αγχώνει, καθώς πιστεύετε, πως θα μείνετε μόνος/ μόνη. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε και να διαπιστώσετε αν όντως ο γάμος είναι μια επιλογή που πραγματικά επιθυμείτε και θα σας βοηθήσει να ευτυχίσετε.
«Θέλω να κάνω την οικογένεια που δεν είχα ποτέ»
Μπορεί η οικογένεια σας να μην ήταν η ιδανική και να θέλετε να σβήσετε τις αρνητικές αναμνήσεις και τις κακές πρακτικές των γονιών σας, μέσα από την “ιδανική” δική σας οικογένεια. Δεν είναι σωστό όμως να ξεκινάτε με αυτή τη βάση. Η διαχείριση των τραυμάτων της παιδικής ηλικίας, με τη στήριξη ενός Ειδικού Ψυχικής Υγείας, θα θέσει τα θεμέλια προκειμένου να ξεκινήσετε τη νέα σας ζωή απαλλαγμένοι από τις πληγές του παρελθόντος. Έτσι, εφόσον συνεχίσετε να θέλετε πραγματικά να παντρευτείτε, θα το κάνετε και θα αποκτήσετε την οικογένεια που ονειρεύεστε για τους σωστούς λόγους.
Πριν παντρευτείς να θέτεις στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: πιστεύεις ότι θα μπορούσες να συζητάς καλά με αυτό το πρόσωπο και στα γεράματά σου; Όλα τα άλλα σε έναν γάμο είναι μεταβατικά. Φρήντριχ Νίτσε
Πηγή: Melapus